Cum alegi cel mai bun îngrășământ natural pentru grădina de legume

Care este diferența dintre îngrășămintele naturale și cele chimice?
Plantele au nevoie de nutrienți esențiali pentru a supraviețui. Sistemul lor radicular absoarbe acești nutrienți pentru ca planta să prospere și să producă frunze, flori și fructe pe care oamenii le consumă în cele din urmă.
Acești nutrienți precum calciul, magneziul, azotul, fosforul, potasiul, sulful și alte oligoelemente se găsesc în mod natural în sol și sunt consumați de plantă pe parcursul ciclului său de viață. Cu toate acestea, acești nutrienți esențiali se epuizează în cele din urmă și necesită reaprovizionare. Natura poate să nu fie capabilă să reface acești nutrienți suficient de repede, așa că are nevoie de puțin ajutor pentru un sol sănătos. Îngrășămintele ajută la înlocuirea nutrienților pe care plantele tale i-au consumat. Fără îngrășăminte, vei avea un sol sărac, iar sănătatea și productivitatea plantei tale ar putea fi afectate.
Îngrășămintele pot crește producția plantelor și pot maximiza recolta. Acest lucru se datorează faptului că îngrășămintele furnizează plantelor nutrienții necesari pentru creștere și reproducere. Drept urmare, acestea pot face ca plantele să crească mai mari, mai repede și să le sporească producția de fructe cu niveluri suficient de bune de nutrienți.
Îngrășăminte organice și naturale
Îngrășămintele organice sau naturale sunt create folosind materiale organice, cum ar fi făină de soia, gunoi de grajd animal, excremente de râme, material vegetal compostat, deșeuri de pește, gunoi de păsări de curte, făină de sânge și alte ingrediente pentru îngrășăminte organice.
Aceste îngrășăminte organice sunt adesea aplicate prin încorporarea lor în stratul de grădină sau prin fertilizare laterală. O combinație a acestor materiale de compost poate oferi plantelor tale micronutrienții esențiali, macronutrienții și alte oligoelemente necesare pentru ca acestea să prospere.
Alte îngrășăminte se găsesc în mod natural prin minerit. Acestea includ var, nisip verde, fosfat de rocă, guano și altele. De obicei, sunt măcinate și utilizate alături de alte îngrășăminte organice.
Îngrășăminte chimice sau sintetice
Îngrășămintele chimice sau sintetice conțin de obicei câțiva nutrienți precum potasiu, azot și fosfor. Acestea sunt fabricate folosind compuși chimici sintetizați pentru a forma îngrășăminte chimice.
Câteva exemple ale acestor îngrășăminte sintetice sunt fosfatul de amoniu, sulfatul de potasiu și nitratul de amoniu. Există reglementări stricte privind vânzarea și distribuția nitratului de amoniu pentru a preveni utilizarea ilegală a acestuia.
Îngrășămintele chimice sunt adesea fabricate din subproduse petroliere și alte substanțe chimice. Un dezavantaj major al utilizării îngrășămintelor chimice este că acestea tind să ucidă organismele benefice din sol. Fac solul prea acid, ceea ce îl face impropriu pentru supraviețuirea acestor organisme.
Care sunt avantajele utilizării îngrășămintelor organice și naturale?
Utilizarea îngrășămintelor a devenit o parte esențială a grădinăritului și agriculturii moderne. Utilizarea pe scară largă a îngrășămintelor chimice a crescut dramatic randamentul culturilor și a facilitat îngrijirea plantelor de către oameni și menținerea sănătății solului.
Totuși, a adus și unele probleme. Suprautilizarea lor a poluat aerul și apa, a întărit solurile, a afectat microorganismele benefice și a eliberat gaze cu efect de seră care amenință viețile oamenilor.
De exemplu, îngrășămintele precum azotatul de sodiu pot provoca alcalinitate în sol, făcându-l mai puțin fertil și steril. Utilizarea excesivă a îngrășămintelor chimice poate provoca un dezechilibru al nutrienților din sol, ceea ce poate afecta dezvoltarea plantelor.
Mulți oameni preferă acum utilizarea îngrășămintelor naturale pentru a evita multe dintre problemele generate de utilizarea îngrășămintelor chimice.
Îngrășămintele naturale precum compostul, deșeurile animale, făina de lucernă, gunoiul de pui și făina de pene pot susține microorganismele, ciupercile și alte organisme benefice.
De asemenea, permite o absorbție mai lentă și mai consistentă a nutrienților din sol și evită arderea. Materiile organice pot, de asemenea, spori retenția apei și pot îmbunătăți structura solului.
Nisipul granitic natural, varul dolomitic, sulfatul de potasiu și alte minerale extrase în forma lor naturală pot fi, de asemenea, utilizate ca îngrășăminte naturale. Acestea pot fi o sursă bună de concentrații mari de elemente esențiale.
Care sunt diferitele tipuri de îngrășăminte organice?
Există mai multe tipuri de îngrășăminte organice, pe care le puteți folosi în funcție de nevoile plantelor dumneavoastră.
1. Mraniță – gunoiul de grajd vechi– este un gunoi de grajd animal descompus, cu o vechime de 1-2 ani și este o sursă bună de fosfor. De obicei, veți găsi mraniță din gunoi de vacă, de cal sau de pasăre în majoritatea magazinelor. Ele pot fi găsite individual sau în amestec.
Mranita compost din gunoi de grajd 40l – Vezi preț
Îngrășământ natural compost de pasare, peleți, 20kg – Vezi preț la zi
2. Compostul – este fabricat din materiale organice, cum ar fi resturi alimentare, deșeuri de grădină și alte materiale. Există de obicei două materiale principale pentru compostare, preluate dintr-o varietate de surse. Materialele maro sunt materiale precum ramuri, crenguțe și frunze moarte. Materialele verzi includ deșeuri vegetale, iarbă tăiată, zaț de cafea și resturi de fructe.
Există două forme principale de compost: compost vegetal și vermicompostul, care este un excelent îngrășământ natural, ce joacă și rol de amendament de sol. Acesta mai este cunoscut și sub denumirea de biohumus sau humus de râme, fiind produs prin descompunerea materiei organice cu ajutorul acțiunii râmelor. Compostul de râme este foarte valoros în grădină, el fiind o sursă bună de magneziu, calciu și sulf.
Compost de gradină materie organică – Vezi preț la zi
Biohumus lichid de rame 20L fertilizant organic 100% natural, imbunatateste structura solului si stimuleaza cresterea naturala a plantelor, fara aditivi chimici, certificat pentru agricultura ecologica – Vezi preț la zi
3. Îngrășăminte naturale universale – Este o combinație de amestec de îngrășăminte și amendamente organice pentru sol, care sunt surse excelente de minerale și nutrienți.
Biocompost 40L 100% natural, cresterea sanatoasa si ecologica a plantelor, amestec de compost si vermicompost –Vezi preț la zi
Cum se fertilizează grădina cu îngrăsăminte naturale
Primul lucru de făcut este să determinați ce tip de sol și plante aveți sau veți avea în grădină. De asemenea, puteți face teste de sol pentru a determina nivelul de nutriție al solului și sănătatea acestuia. Testul de sol vă va arăta cantitatea de nutrienți din sol.
Pentru grădinile de legume, puteți folosi un îngrășământ granular universal. Acesta poate fi amestecat cu solul în timpul plantării și folosit la fiecare două luni după plantare.
Pe de altă parte, îngrășămintele lichide pot fi amestecate cu apă și aplicate o dată pe săptămână în timpul sezonului de creștere.
Îngrășămintele naturale pot fi aplicate prin împrăștiere sau pot fi arate la suprafața solului. Puteți folosi un distribuitor vertical sau un distribuitor rotativ pentru aplicarea unor cantități mici de îngrășăminte.
Aplicările lichide pot fi făcute folosind îngrășăminte organice solubile în apă, cum ar fi emulsii lichide de alge marine sau deșeuri de pește.
Gânduri finale
Există o concepție greșită des întâlnită conform căreia îngrășămintele organice sunt atât de sigure încât poți adăuga orice cantitate plantelor tale. În realitate, dacă nu sunt utilizate conform instrucțiunilor, acestea pot provoca, de asemenea, unele daune plantelor tale și mediului înconjurător.
Orice material organic poate fi folosit ca îngrășământ organic. Cu toate acestea, pregătirea adecvată și prezența ingredientelor potrivite sunt esențiale. Numărul de nutrienți pentru diferite materiale organice poate varia, așadar este posibil ca acestea să nu satisfacă nevoile nutriționale ale plantei tale.
Evitați presupunerile și testați solul pentru a ști tipul corect de îngrășământ organic de utilizat. Trebuie să aveți un echilibru între nutrienții necesari plantelor dumneavoastră.